Försöker tänka positivt

Försöker att tänka positivt. Humöret går upp och ner. Det är september nästa vecka. Då händer en trevlig sak (dyrt, men trevligt). I oktober kommer vi resa bort över en helg och vara sociala. Sen är det nästan november. Men samtidigt finns det en liten röst i mig som säger "tror du seriöst att de kommer ge dig behandling med sprutor i november? De kan dra ut på det till februari. Om de nu inte skulle dra ut på det till i februari så kan de ändå säga att det inte är en poäng att börja med något eftersom det snart är jul. Du kommer aldrig bli gravid" Sen finns det en annan del av mig som vet att om det blir ivf, då blir det bara ett barn. Blir inte fler. Det är för dyrt. Om man mot förmodan inte skulle få massa ägg man kan frysa, då skulle det kunna bli fler. Men man ska inte hoppas och bli besviken. Bättre att vara besviken och sedan bli hoppfull. Jag trodde aldrig att jag skulle hamna i denna sitsen. Trodde att jag skulle vara superfertil. Kopplade aldrig frånvaron av mens till att vara infertil. Pucko? Nu sitter jag här, Pergotime fungerar inte. Snart ett år av försök. I december har vi varit inne i "behandlingskarusellen" ett år. Hur länge orkar man? Om det blir ivf så skulle jag säkert göra äggplocket med så lite smärtstillande som möjligt. För att straffa min kropp nästan. För att den inte fungerar som den ska. Om det trots allt blir en unge så blir det utan smärtstillande. Så jag förstår och vet vad som krävs. Om de kunde föda barn på medeltiden kan vi göra det nu med. Fast, hade det varit medeltiden så hade jag väl inte levt. Hade inte fått barn. Jag är inte genetiskt "önskad". En avvikelse som inte bör avla sig för att sprida mina gener vidare. Fast, pco kanske är resultatet av 2000-talets livsstil. Det fanns nog inte så många med pco på medeltiden.
1 Ebba:

skriven

Men oj. Du ska inte behöva lida under äggplocket! Du ska inte straffa dig själv med smärta! PCOS är ett väldigt vanligt tillstånd (5-10% av alla kvinnor) som troligtvis är ärftligt. Inte. Ditt. Fel. Okej? Ingens fel. Min läkare sa till mig att PCOS-patienter brukar har bättre ägg än andra kvinnor, med bättre IVF-resultat. Så det kan bli bra för dig ändå, det här. Men det är inte ditt fel. Det är viktigast. Du har rätt till ett bra liv utan skuldkänslor, även om dina äggstockar knasar.
Ta hand om dig.

PS. Wikipedia har en lång bra artikel om PCOS på engelska, med en massa referenser om du vill läsa mer. http://en.wikipedia.org/wiki/PCOS
Första fallet beskrevs på 1700-talet, men om det är ärftligt fanns tillståndet antagligen redan på medeltiden.

Svar: Äsch, jag var väl lite väl deppig när jag skrev detta och mycket menade inte riktigt allt. Men det känns så orättvist att ha en kropp som inte gör vad den ska medan andra blir gravida genom en olycka...
Lilla jag

2 Ebba:

skriven

Jag förstår att man kan bli deppig av IVF-karusellen (jag snurrar, jag med...). Men ord är makt. Vad man säger om sig själv färgar av sig. Det finns så mycket självförakt och kroppshat bland kvinnor i IVF-bloggosfären. Det gör mig ledsen. Vi har tunga bördor som det är. Man måste inte späda på med självförakt. Du är bra och du är värdefull! Och någon behövde säga det :-)

Svar: Tack! :) Det är bra att det finns såna som du som puffar upp folk som mig. Det går upp och ner med humöret helt enkelt.
Lilla jag

3 Jakteneftertotallycka :

skriven

Hoppas du inte är så hård mot dig själv innerst inne. Precis som de flesta andra sjukdomar kan man inte hjälpa att man råkat ut för dem. Vi får de gener vi får. Tror du gör klokt i att acceptera morfin på äp. I alla fall om du har så smärtsamma plock som jag.

I det gamla jägarsamhället var vi PCO:are en riktig tillgång. Starka jägare, uthålliga, med hull på kroppen (generalisering givetvis) som fick barn väldigt sällan. Vi var överlevare som klarade de hårda tiderna. Roligt att veta. Det är snarare i dagens samhälle vi är malplacerade. Förr var det positivt :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: